Preşedintele Organizaţiei Judeţene Sibiu a Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Mircea Cazan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că lucrează împreună cu alţi colegi deputaţi, la trei proiecte de lege: proiect pentru sprijinirea instituţiilor de cultură, proiect privind înăsprirea pedepselor pentru poluarea sonoră, proiect pentru evitarea votului multiplu la alegeri.

Primul proiect de lege se referă la sprijnirea instituţiilor de cultură – muzee, filarmonici şi teatre – care să nu mai plătească utilităţile asemenea marilor producători industriali.

“Lucrez la trei proiecte de lege. Unul va avea o formă aproape formă finală, luni, ca urmare a discuţiilor avute cu mai mulţi oameni din cultură. Vreau ca aceste unităţile de cultură, cum e Muzeul Brukenthal să plătească utilităţile nu ca producători industriali. Mă refer în cazul Sibiului, la Muzeul Brukenthal, la Teatru şi la Filarmonică. Ei nu sunt plătitori de TVA, au buget strâns, trăiesc foarte greu şi eu nu cer altceva decât o reducere a costurilor de utilităţi – gaz şi curent. (…) Este un mod de a susţine cultura”, a explicat deputatul Mircea Cazan, lider judeţean al PNL Sibiu.

Cel de al doilea proiect de lege propus de preşedintele PNL Sibiu se referă la înăsprirea pedepselor care poluează fonic, mai ales în timpul nopţii, deranjându-şi vecinii. Este cazul celor care ascultă muzica la maxim, fac nunţi în stradă, claxonează în toiul nopţii, deranjându-şi vecinii de bloc sau chiar şi pe cei din zonele de case.

 

“Un alt proiect de lege care este în studiu se referă la poluarea sonoră. Deocamdată există o lege prin care cei de la Ordinea Publică vin şi ne amendează sau ne dau avertisment, dar nu mai putem permite ca oricine să facă nunţi în stradă, să urle, să claxoneze noaptea, fără nici un fel de motiv. Este un studiu prin care vreau să se ajungă de la contravenţie  până la sancţiuni penale. (…) Noi ar trebui să ţinem cont şi de oamenii care muncesc în România şi chiar au nevoie de odihnă noaptea. Am ajuns la această idee ca urmare a sesizărilor mai multor persoane. Studiem legislaţia actuală şi vrem să facem în aşa fel încât contravenţiile să fie mai aspre. În funcţie de gravitate se poate ajunge la dosar penal”, a spus deputatul PNL, Mircea Cazan.

Cel de al treilea proiect de lege la care lucrează acesta se referă la evitarea votului multiplu la alegeri.

 

“Al treilea proiect e în studiu în Comisia IT şi se referă la îmbunătăţirea condiţiilor din secţiile de votare.  În secţia de votare să fie un calculator legat la serverul central, după ce omul votează, datele să fie introduse în timp real (numele şi CNP-ul), ca să evităm votul multiplu şi să avem o evidenţă în timp real al votului”, a completat preşedintele PNL Sibiu.

Deputatul Mircea Cazan a anunţat că va face o nouă interpelare în atenţia Ministerului Culturii, în care va sesiza situaţia gravă din oraşul Miercurea Sibiului, unde, deşi locuitorii nu au apă şi canalizare, primarul a distrus una din cele mai valoroase pieţe ţărăneşti tradiţionale din Europa, dar a şi demolat o casă monument istoric, fostă şcoală în localitate.

“Săptămâna viitoare voi depune o interpelare la Ministerul Culturii. Pe primarul de la Miercurea Sibiului, nu l-a interesat cea mai mare piaţă ţărănească din Sud-Estul Europei. Abuzurile primarului de a demola şcoala, clădire monument istoric, de a distruge piaţa, de a pune fântâni, de a pune biscuiţi, eu consider că duc la un mare abuz. Cred că o să rămânem cu imaginile din filmul “Ion” care a fost filmat în această piaţă şi cu fotografiile vechi ale cetăţii săseşti unde îşi ţineau saşii slănina şi cârnaţul, acum totul devenind un kitch. (…) Cred că o să fie şi plângeri penale. Miercurea nu are canal, apă, nu are gaz, sunt comune mult mai dotate decât acest oraş. Primarul a primit foarte mulţi bani şi a pavat, face arteziene. A primit 5 miliarde vechi pentru amenajarea spaţiilor verzi. Cineva trebuie să răspundă. Indiferent cine este la putere, trebuie să respect legea. Deocamdată, primarul strigă că e “micul Băsescu” şi face ce vrea. Nu am nimic personal cu primarul, cer să se respecte legea şi cineva să plătească”, a declarat deputatul Mircea Cazan.

Preşedintele PNL Sibiu a mai anunţat joi că va iniţia două forumuri la Sibiu: unul economic, altul media. Dacă forumul economic va reuni oameni de afaceri, specialişti din instituţiile de profil din Sibiu şi liberali pentru a analiza impactul crizei asupra economiei sibiene şi soluţiile liberale, forumul media va reuni oameni implicaţi în industria media, jurnalişti, cu scopul de a realiza împreună un proiect de lege pentru a ajuta mass-media, cu atât mai mult acum, în vreme de criză.

Departamentul de Comunicare al PNL Sibiu

Joi, 23 septembrie 2010

www.mirceacazan.ro