În urmă cu trei luni de zile spuneam că România are nevoie de soluţii. PNL-ul a venit nu doar cu soluţiile ieşirii din criză, dar şi cu o propunere de un guvern competent, format din valori, care ar putea reprezenta salvarea ţării.

Acum situaţia este mult mai gravă. Şi nu o spun eu, o spun economiştii, o spun sindicaliştii, o spun şomerii, o spun pensionarii. O spun chiar nu doar cei de dreapta, ci şi cei de stânga. A venit timpul să ne demonstrăm solidaritatea nu doar când suntem încercaţi de inundaţii. Da. Inundaţiile din Moldova au demonstrat că poporul român ştie să fie solidar, ştie să fie unit. Acum avem nevoie de solidaritate, pentru a o duce cu adevărat mai bine.

Protestul sindicaliştilor din toată ţara a demonstrat că populaţia o duce tot mai prost. Românii câştigă tot mai prost şi au parte numai de scumpiri şi concedieri. Până unde va continua aceasta nu putem ştii, dar nici nu vreau să ajungem în clipa în care presa internaţională să consemneze că România e paralizată de o grevă generală sau şi mai rău de un val de proteste fără de sfârşit. Unii analişti politici avertizează chiar că am putea ajunge ca însăşi democraţia de la noi, câştigată cu sânge de martir în decembrie 1989, ar putea fi periclitată.

Eu vin dintr-un oraş martir al României. Sibiul a fost primul care s-a alăturat revoltei de la Timişoara pentru a da jos un dictator comunist. Este adevărat că Sibiul a fost considerat în ultimii ani de dinaintea crizei, un fief electoral băsist. Însă acum Sibiul, deşi are un ministru al Economiei, are o voce tot mai puternică care cere demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului Boc. Am văzut lozincile strigate luni de sindicaliştii sibieni, muncitori, profesori, muzeografi, specialişti: “Piticu şi chioru au distrus poporul! ” sau “Nu vrem sclavie! “. Cum este posibil ca în anul 2010, într-o ţară membră a Uniunii Europene, poporul să fie atât de umilit şi îngenuncheat de proprii conducători?

Domnilor, este timpul să luăm decizii majore. A trecut vremea negocierilor şi a ezitărilor. Ţara are nevoie de oameni care pot să îşi asume cu adevărat o schimbare în bine. Iar Partidul Naţional Liberal a oferit soluţia: un guvern de specialişti şi oameni oneşti.

Iarna care se apropie nu o să îngheţe strigătele de disperare ale românilor. Facturile la gaz o să-i aducă în imposibilitatea pe foarte mulţi să îşi mai cumpere mâncare sau medicamente. Nu trebuie să asistăm neputincioşi la acestea, trebuie să producem schimbarea cerută de doi ani de zile de români.

Mircea Vasile Cazan – deputat PNL